BMW och Daimler uppges diskutera samarbete

Bilindustrin går allt mer mot samarbeten för att ta sig över de hinder framtiden bjuder på. Två bolag som nu tittar på fördjupat kompanjonskap är BMW AG och Daimler AG.

De två tyska ”antagonisterna” BMW och Mercedes står redan närmare varandra än någonsin tidigare. Sedan tidigare samarbetar moderbolagen BMW AG och Daimler AG i form av bildelningstjänsterna DriveNow (BMW:s) och car2go (Daimlers), och de har även ett samarbete inom digitala karttjänster bestående av bolaget HERE där även Audi AG har ett finger med i spelet.

Nu uppges BMW och Daimler titta på nya samarbetsområden. Det är nyhetsbyrån Bloomberg som har varit i kontakt med personer som sägs ha insyn i de båda bolagens diskussioner. Personerna har berättat att de båda tyska fordonskoncernerna med gemensamma krafter vill möta framtidens utmaningar och skära ner bolagens kostnader genom att dela på dem. BMW och Daimler uppges nämligen titta på hur de ska kunna ta fram gemensamma fordonsplattformar, batterier och autonom teknik. Samtliga områden som är under lupp ska vara mer allomfattande och inte varumärkesspecifika.

BMW och Daimler vill inte kommentera uppgifterna.

Att stora fordonskoncerner kommer allt närmare varandra är ingen hemlighet. Bilindustrin står inför tuffa omställningar de närmaste åren och ser att möjligheterna ökar vid samverkan. Exempelvis har Ford och Volkswagen nyligen deklarerat att de ska samarbeta inom vissa områden.