Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW och Toyota presenterar gemensam framtid

Sedan en tid tillbaka vet vi att BMW och Toyota ska samarbeta, nu vet vi också vad de ska göra. De två biljättarna har undertecknat ett slutgiltigt samarbetsavtal och nu ska det byggas sportbilar, bränsleceller och forskas fram ny batteriteknik.

BMW och Toyota presenterade sitt samarbete redan vid slutet av 2011 och sedan dess har det fördjupats allt mer. I juli förra året undertecknades en så kallad avsiktsförklaring och i dag skrev BMW:s styrelseordförande Norbert Reithofer och Toyotas vd Akio Toyoda under det slutgiltiga avtalet.

 I samband med undertecknandet presenterades de båda företagens gemensamma framtidsplaner mer ingående. Högst upp på listan står bränsleceller. Både BMW och Toyota säger sig vara övertygade om att bränsleceller och vätgas är en av de tekniklösningar som kommer att vara nödvändiga för att nå lägre utsläpp. BMW och Toyota ska nu dela med sig av vad de har utvecklat på varsitt håll så här långt och ska från och med nu samutveckla ett bränslecellsystem för serieproduktion 2020.

 Nästa punkt är en sportbil. BMW och Toyota ska gemensamt utveckla ett mellanstort sportbilskoncept som väntas stå färdigt i slutet av det här året. En del av sportbilsprojektet kommer att fokusera på utvecklingen av ny lättviktsteknik i form av förstärkta kompositmaterial. Fjärde och sista punkten på samarbetslistan heter ”Post-lithium-battery technology”, vilket innebär att man ska påbörja gemensam forskning för nästa generation litiumbatteriteknik som ska vara överlägsen dagens.