BMW och Toyota ska utveckla sportbil tillsammans

Nu är det officiellt att BMW och Toyota ska fördjupa sitt redan inledda samarbete. De ska koncentrera sig på fyra områden – bland annat att gemensamt ta fram arkitektur och komponenter för en framtida sportbil.

I slutet av förra året påbörjades ett samarbete mellan BMW och Toyota där de tillsammans ska utveckla nästa generations litiumjonbatteriteknik samt att Toyota ska få ta del av BMW:s 1,6- och 2,0-liters dieselmotorer från och med 2014.

 I dag höll man på nytt en gemensam presskonferens nere i München där de båda biltillverkarna deklarerade att man ska fördjupa sitt samarbete. Där undertecknades en så kallad avsiktsförklaring om att samarbete inom fyra olika teknikområden. Dels bränslecellssystem och dels elektrifiering av drivlinor. Men också inom lättviktsteknik och – något överraskande – arkitektur och komponenter för en framtida sportbil. Exakt vad sistnämnda innebär vet vi inte i dagsläget, men det lär inte handla om något gemensamt bygge à la Toyota GT 86 och Subaru BRZ.

 – Vi siktar på att ytterligare stärka vår konkurrenskraft inom hållbar framtida teknik och undertecknade därför denna avsiktsförklaring i dag. Toyota och BMW delar samma strategiska vision om en hållbar individuell mobilitet i framtiden. Tillsammans har vi en stor möjlighet att fortsätta vara branschledande genom denna utveckling, sa BMW:s styrelseordförande Norbert Reithofer under presskonferensen.

 – BMW och Toyota vill båda göra allt bättre bilar. Vi respekterar varandra. Det är därför vi redan nu kan ta detta nästa steg tillsammans. Toyota har en stark position när det gäller miljövänliga hybridbilar och bränsleceller och jag tror att BMW:s styrka ligger i att utveckla sportbilar. Jag är mycket entusiastisk inför tanken på de bilar som vårt samarbete kommer att resultera i, sa Toyotas koncernchef Akio Toyoda under mötet med sina tyska allierade.