Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW öppnar testanläggning i Tjeckien

Arbetet på koncernens befintliga testanläggningar går på högtryck. Nu öppnar man nytt i Tjeckien där elektrifiering, digital teknik, förarassisterande system och autonom körning ska stå på schemat.

BMW öppnar en ny testanläggning i Tjeckien, vilken blir koncernens första i Östeuropa. Området mäter 500 hektar och ligger vid staden Sokolov nära den tyska gränsen, två och en halv timmes bilfärd från koncernens bas i München.

Anläggningen ska stå klar tidigt nästa årtionde och skapa fler hundra jobbtillfällen. Lika oprecisa som antalet jobb är investeringsomkostnaderna som benämns som tresiffrigt i hundra miljoner euro mätt.

Koncernens befintliga anläggningar i München, Miramas och Arjeplog har inte kapacitet nog för utvecklandet av elektrifiering, digital teknik, förarassisterande system och autonom körning, menar man. Det är inom dessa områden man kommer att jobba i på den nya testanläggningen vid sidan av den i tyska Unterschleißheim.

Testanläggning tas fram tillsammans med de tjeckiska myndigheterna. Staden har i dag en gruvindustri som ger allt färre jobbtillfällen.

Även om detta blir BMW:s första testanläggning på mark som tidigare låg på andra sidan järnridån så har man sedan 2005 tillverkat bilar i den östtyska staden Leipzig. Efter murens fall öppnade man dessutom en fabrik i Eisenach som i dag är koncernens minsta. I samma stad etablerade man sig redan 1928 men efter andra världskrigets slut togs produktionen över av Sovjet och senare Östtyskland. Där bygges det bilar under namnen BMW, EMW, IFA och Wartburg.