Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW ska lansera 40 nya eller uppdaterade modeller närmaste två åren

I fjol gick Mercedes om BMW sett till försäljningen, det tänker inte BMW acceptera utan sjösätter nu en modelloffensiv som ska få dem att segla upp till pole position igen.

BMW har de senaste åren legat i försäljningstoppen när de jämförts med Audi och Mercedes, men förra året tappade München-tillverkaren (BMW) tätpositionen då Stuttgart-konkurrenten (Mercedes) gick om. Att inte ligga i topp är inget alternativ för BMW som i går, men vd Harald Krüger i spetsen, deklarerade att de närmaste två åren kommer att uppvisa en sällan skådad BMW-offensiv.

Uppemot 40 nya eller uppdaterade modeller ska lanseras under två år, inte bara BMW-modeller utan även modeller från Mini och Rolls-Royce (plus 14 motorcyklar, som inte ingår i de 40 modellerna).

Bland modellerna finns uppdaterade X3 som presenteras i år samt nya suvmodellerna X2 och X7 under 2018. Två andra modeller som är avsedda att lanseras i år är nya 5-serie med lång hjulbas samt den av många hett efterlängtade nya generationen M5.

På BMW:s schema står även taklösa i8-varianten i8 Spyder samt en ny 8-serie.

Det var några år sedan BMW i8 Spyder visades upp som konceptbil, men snart är det skarpt läge.Det var några år sedan BMW i8 Spyder visades upp som konceptbil, men snart är det skarpt läge.Det var några år sedan BMW i8 Spyder visades upp som konceptbil, men snart är det skarpt läge.
Det var några år sedan BMW i8 Spyder visades upp som konceptbil, men snart är det skarpt läge.

Hos de andra BMW-märkena märks framför allt Rolls-Royce som nästa år släpper en uppdaterad version av superlyxkryssaren Phantom samt märkets första suv som vi hittills bara sett i form av testprototyper i bland annat norra Sverige.

Lite längre fram i tiden väntar en elektrisk variant av Mini (2019) och en elektrisk X3 (2020). 2021 tänker BMW släppa en bränslecellsdriven bil i liten volym som en försmak på någon större i genren fyra år senare. 2021 är det även sagt att BMW ska släppa sin första helt autonoma (självkörande) bil - i Next.