Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW startar produktion av solid state-batteri

I samarbete med Solid Power ska BMW inleda produktion av solid state-batteri-prototyper. Ska vara redo att användas i elbilar före 2025.

Nästa steg i utvecklingen av elbilar sägs vara så kallade solid state-batterier. De ska vara mer kemiskt stabila, klara snabbare laddning och ha högre energitäthet. Det stora problemet har varit att det med dagens teknik har varit väldigt dyrt att tillverka batteritypen i större kvantitet.
BMW är sedan tidigare samarbetspartner med det amerikanska företaget Solid Power som jobbar med utveckling av batteritekniken. Nu har parterna fördjupat sitt samarbete och i en intervju säger Peter Lamp, chef för BMW:s forskning och utvecklingsavdelning inom batteriteknik, att de ska börja producera solid state-battericeller under den första halvan i år. Enligt honom ska tillverkningen ske vid BMW:s fabrik i Parsdorf, i närheten av München.
I nuläget rör det som om prototypbatterier men Peter Lamp säger att de siktar på att ha battericeller stora nog för att testas i bilar före 2025.

Utöver BMW samarbetar även Ford med Solid Power som är baserade i Louisville, Colorado. De är ett av flera företag som arbetar med solid state-batteritekniken som fortfarande sägs vara långt borta