BMW:s elbilsplaner i fara – ska säljas online

BMW:s nya elbilsmärke, döpt till i, med modellerna i3 och i8, har under flera månader ryktats ligga löst till i företagets framtidsplaner. Nu ska bilarna bli de första BMW-modellerna att säljas online.

BMW:s nya elbilsmärke, kort och gott döpt till i, med modellerna i3 och i8 som ska börja säljas nästa år, har enligt flera källor hängt löst i företagets framtidsplaner. Enligt Automotive News har ”hela projektet legat på farligt tunn is”, och BMW:s ledning funderat över en strategi för att ta sig ur projektet. Bakgrunden är att man trott att EU, USA och Kina skulle ha gett större förmåner för elbilar tills nu, och att infrastrukturen för laddning av elbilar inte nått tillräckligt långt.

Från officiellt håll har dock BMW nekat till att projektet skulle vara i fara, och man har tidigare i år öppnat den första återförsäljaren för BMW i (namnet gör sig rätt märkligt i skrift), i London, Storbritannien. Där finns dock endast konceptbilarna utställda ännu – de produktionsfärdiga varianterna kommer inte förrän nästa år. Nu berättar BMW också att deras i-modeller ska bli de första BMW-modellerna att säljas via Internet.

Bilarna som ska säljas är dels högbyggda golfklassaren i3, som ska kosta omkring 400 000 kronor, nära dubbelt så mycket som billigaste varianten i vanliga BMW 1-serie kostar i dag (208 400 kronor), och dels plug in-hybrid-sportbilen i8 som ska kosta runt miljonen. På en världsmarknad på 43 000 sålda elbilar förra året blir det en svår uppgift att få tillbaka de nära 3 miljarder dollar som BMW:s i-projekt ska ha kostat hittills. Kanske är tricket att sälja bilarna via webbshop ett sätt att hålla nere ytterligare pengarullning. En webbsida är ju också ofta enklare att stänga jämfört med fysiska butiker, den dagen det skulle bli aktuellt.