Oliver Zipse menar, bland annat, att det är skillnader i kvalitet och pålitlighet mellan Tesla och hans BMW. Foto: Teknikens Värld & BMW

BMW:s vd: ”Tesla inte en del av premiumsegmentet”

Oliver Zipse, vd på BMW, sållar sig inte till skaran som är alltför imponerade av Teslas framfart. På en konferens under onsdagen kunde han inte låta bli att skicka en liten pik eller två till Elon Musk och hans gäng.

Det går bra för Tesla som har fortsatt att rada upp rekord på rekord och vinst efter vinst. Företagets framgångar har inneburit att andra högt uppsatta inom branschen har börjat snegla på vad Elon Musk egentligen sysslar med där på andra sidan Atlanten. Till exempel har Volkswagens vd Herbert Diess uttryckt viss oro kring att ”Musk revolutionerar industrin” och ständigt konkurrerar på nya områden. 

Även Fords vd Jim Farley menar att ”Tesla inte längre kan ignoreras” och nu måste tas på allvar av industrin. En som däremot inte är lika bländad av Musks företags erövringar är BMW:s vd Oliver Zipse. Tidigare i år ifrågasatte han huruvida Tesla verkligen kan behålla sitt herravälde som härskare på elbilsklippan. 

– Det kommer inte bli enkelt för Tesla att fortsätta i den här takten eftersom resten av industrin gör stora framsteg på den fronten, sade han på en techkonferens i februari.

Nu är Zipse i farten igen och passar på att skicka en ny, syrlig passning till Elon Musk. På en konferens anordnad av den tyska affärstidningen Handelsblatt uttrycker han ännu en gång tvivel kring den amerikanska biltillverkaren.

– Där vi skiljer oss är vår standard av kvalitet och pålitlighet. Vi har olika målsättningar när det kommer till kundnöjdhet. 

Han fortsatte med ytterligare en dräpare: 

– Tesla är inte en del av premiumsegmentet. De växer starkt tack vare prissänkningar. Vi skulle inte göra så eftersom det måste vara hållbart även i framtiden, säger Oliver Zipse.

BMW visade nyligen upp ett fint reslutat för tredje kvartalet där en höjd prissättning medförde ökade intänkter för företaget.