Bo Andersson sparkad från AvtoVaz

Svenske Bo Andersson sparkas från vd-posten hos ryska AvtoVaz, delvis på grund av koncernens gigantiska förluster.

I slutet av 2013 blev Bo Andersson som första utländska medborgare värvad till vd-posten för ryska AvtoVaz. Innan dess har han bland annat varit vd hos GAZ och inköpschef hos General Motors, i det förstnämnda fallet lyckades Andersson på kort tid vända bolagets resultatsiffror från röda till svarta. Mycket tack vare att han sparkade drygt 50 000 anställda. Andersson ses av många som en riktig tungviktare inom fordonsbranschen.

Under sin tid hos AvtoVaz har han bland annat blivit omskriven för sina drastiska metoder för att få koncernen på fötter igen, som att bland annat att han avskedade 25 000 anställda. Han försökte även rensa upp bland mängden underleverantörer och få bukt med korruption och ineffektivitet. Således utmanade han gamla ryska maktstrukturer.

De senaste två åren har koncernen lanserat totalt 14 nya fordon, varav sex under varumärket Lada och åtta som tillverkades åt Renault/Nissan-koncernen. Bland annat Lada Vesta och XRAY.

Redan under förra veckan började det ryktas om att Andersson kunde få gå, då det statliga företaget och delägaren Rostec öppet kritiserat Anderssons sätt att driva AvtoVaz under den ryska långkonjunkturen. Som till stor del beror på sanktionerna mot det ryska näringslivet i samband med konflikten i Ukraina.

Under måndagen bekräftade AvtoVaz att de sparkar Bo Andersson, och att de under nästa vecka kommer att hålla ett möte för att utse en efterträdare.

Enligt Sergei Chemezov, vd för Rostec och nära vän med Vladimir Putin, ska anledningen till att Andersson får gå vara att de är missnöjda med hur han har styrt företaget, men det huvudsakliga skälet till det ska vara AvtoVaz katastrofala resultat förra året. Något som resulterat i en nedskrivning av aktievärdet med 70 procent.