Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kardinal41 & Max Delitsyn / Shutterstock

Bosch stoppar ryska leveranser sedan delar hittats i militärfordon

En av världens största leverantörer av fordonskomponenter, tyska Bosch, pausar leveranser till och tillverkning i Ryssland då det kommit rapporter om att företagets delar används i ryska militärfordon.

Det var förra söndagen som ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba meddelade att man funnit Bosch-komponenter i ryska militärfordon. Kort därefter gick Bosch ut med informationen att företaget drar ned på sin verksamhet i Ryssland då det finns tecken på att Bosch-delar kan ha använts för icke-civila syften, vilket sägs stå i strid med företagets policy.

”Vi tar den ukrainske utrikesministerns påståenden på största allvar och vi inledde omedelbart en ordentlig utredning”, meddelade företaget under fredagen.

Robert Bosch GmbH, som är företagets fullständiga namn, har tre produktionsanläggningar i Ryssland som sysselsätter omkring 3 500 personer. Bosch, som poängterar att de inte levererar komponenter till tillverkare av ryska militärfordon, räknar med att helt stänga ned produktionen i landet som för krig mot Ukraina.

Tysklands finansdepartement uppges ha inlett en utredning om huruvida Bosch har brutit mot exportförbud av varor som kan användas i både civil och militär verksamhet. Ett sådant exportförbud instiftades av EU efter Rysslands annektering av Krim-halvön 2014. Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år har fler sanktioner och förbud tillkommit.