Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat Chrysler Automobiles

Bråk om Fiat-pengar i Italien

Sverige, Tyskland och nu Italien. När FCA ber den italienska regeringen om ett mångmiljardlån sticker det i ögonen på folket när samma företag vill dela ut nästan lika mycket pengar till ägarna.

Coronakrisen har lagt en våt, tung filt över hela bilindustrin. Flera företag har bett sina respektive regeringar om hjälp och stöd. Vissa vill ha lån, andra att det införs generösa skrotpremier och de allra flesta får något slags stöd liknande de svenska korttidspermitteringarna.

Men när ägarna till bilföretagen sedan vill plocka ut sina bonusar och utdelningar blir det problem.

Det senaste exemplet är Fiat/Chrysler-gruppen, FCA, i Italien. FCA har bett regeringen om ett fördelaktigt lån på hela 63 miljarder kronor för att klara ut den pågående krisen. Samtidigt pågår FCA:s förhandlingar om ett samgående med PSA-gruppen där det bland annat finns en utbetalning på 55 miljarder kronor till ägarfamiljerna.

FCA har cirka 55 000 personer anställda i Italien och för att komma igång igen efter coronakrisen vill biltillverkaren låna pengar från staten under tre år.

Italien har precis som Sverige lagt flera stödpaket till industrin och FCA ansöker nu om en stor del av den kakan.

Politiker i Italien har uttalat att FCA inte behöver någon statlig hjälp om företaget samtidigt betalar ut stora belopp till ägarna. Andra menar att FCA måste lova att investera ännu mer i Italien för att få tillgång till krislånen.

I Frankrike har PSA-gruppen beslutat att ställa in en utdelning på cirka 11 miljarder kronor som en följd av att företaget nu får direkt stöd av den franska regeringen.

I Sverige har lastbilstillverkaren AB Volvo ställt in sina planerade utdelningar för 2019 trots att bland annat den stora ägaren Li Shufu, Geelys ägare, önskade utdelning.

I Tyskland har flera politiker motsatt sig stora aktieutdelningar till ägarna bakom BMW och Volkswagen då företagen samtidigt får ekonomisk hjälp av regeringen.