Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Bristen på halvledarkomponenter kan bli mångårig

Japanska elektronikkomponenttillverkaren Rohm varnar för att bristen på halvledarkomponenter kan bli betydligt mer långvarig än vad som förutsetts från början.

Det är inte helt lätt att bedriva biltillverkning. Först slog covid-19 till med full kraft och nya virusvarianter ställer fortfarande till problem. Parallellt fortsätter även bristen på elektriska komponenter att sätta käppar i hjulen, många bilfabriker står nu åter stilla. För några veckor sedan stoppade Volvo Cars tillverkningen i Torslandafabriken och i förra veckan meddelade Toyota att de stoppar produktionen i 14 fabriker och att produktionstakten sänks med 40 procent under september månad. Så sent som i måndags meddelade Stellantis att de stoppar tillverkningen i än fler fabriker vilket drabbar Fiats, Citroëns, Opels och Peugeots europeiska produktion.

Nu flaggar japanska företaget Rohm, stor tillverkare av elektronikkomponenter, att den brist som nu råder kan komma att bli långvarig. Därmed ser företaget på framtiden med samma ögon som exempelvis tyska Infineon Technologies som också tror på en långvarig kris.
Rohm, som levererar elektriska komponenter till bland annat Ford, Honda och Toyota, menar att deras beräkningar visar på en komponentbrist som varar åtminstone genom hela 2022. 

Rohms vd Isao Matsumoto menar att brist på både material och produktionskapacitet allvarligt hämmar tillverkningen, trots att de sedan september i fjol har skruvat upp produktionstakten till att ligga på max.

– Alla våra produktionsanläggningar har körts för fullt sedan september förra året, men antalet order från kunder är överväldigande. Jag tror inte att vi kan uppfylla alla inkomna orderstockar nästa år, säger han.

Företaget planerar att investera flera miljarder kronor under kommande tolv månader för att öka antalet produktionslinor, men det kommer inte att leda till någon större leveransförbättring på kort sikt eftersom det även råder lång leveranstid för maskinerna som används vid produktionen.