Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Den är duglig i terrängen på fler sätt än att bara hoppa över ojämnheter
2 AV 2
Foto: Ford / Ford

BYD kan ta över Ford-fabrik

Ford ställer om sin produktion till elbilar men fabriken i Saarlouis blir över. Nu förs samtal med den kinesiska biljätten BYD om ett övertagande.

Sedan tidigare står det klart att Ford Focus går ur produktion 2025 men vad som ska hända med fabriken i Saarlouis har varit klart. Märket ställer liksom de flesta andra biltillverkare om för produktion av elbilar och med det stuvas det om i produktionsleden.

Fords fabriker i Köln (Tyskland), Craiova (Rumänien) och Valencia (Spanien) är med på resan men inte tyska Saarlouis och det har pratats om en försäljning – som nu är på gång.

16 januari 1970 – första Forden byggs i Saarlouis.16 januari 1970 – första Forden byggs i Saarlouis.16 januari 1970 – första Forden byggs i Saarlouis.
16 januari 1970 – första Forden byggs i Saarlouis. Foto: Ford / Ford

Vem som ska ta över fabriken, som i dag har 4 600 anställda, är inte klart men nu förhandlar man med en rad intressenter, bland annat kinesiska BYD (Build Your Dreams) som är världens ledande tillverkare av laddbara bilar och som nu satsar på Europa.

Brian Yang, märkets assisterande generaldirektör i Europa, har tidigare för Autocar bekräftat att man har allvarliga planer på att lokalisera sig i Europa och även är öppna för att dela med sin av sin elbilsplattform till andra aktörer.  

Fabriken i Saarlouis började tillverka Fordbilar 1970 och Focus byggs här sedan 1998.