Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lilla BYD Dolphin.
Lilla BYD Dolphin.
Lilla BYD Dolphin.
1 AV 2
Nya kinesiska elbilen bygger inte bara dina drömmar, den tonsätter även körningen
2 AV 2
Lilla BYD Dolphin.
Foto: BYD

BYD:s planer avslöjade – vill bygga bilfabrik i Europa

Kinesiska biljätten BYD undersöker möjligheterna att etablera en fabrik i Europa. Frankrike och Spanien står högt på listan över möjliga platser för fabriken som ska vara i gång och bygga bilar redan år 2025.

Kinesiska BYD (Build Your Dreams) för samtal med den franska regeringen om etableringen av en ny bilfabrik i landet, rapporterar Chinese Economic Daily. Frankrike uppges dock inte vara det enda alternativet för BYD:s etablering i Europa, BYD sägs föra samtal även med representanter för Tyskland och Spanien. Storbritannien uppges dock vara uteslutet på grund av Brexit. Det har tidigare sagts att BYD övervägt att ta över Fords fabrik i tyska Saarlouis, men så tycks inte längre vara fallet.

BYD uppges vilja ha den nya fabriken i full gång så snart som år 2025 för att tillgodose den förväntade efterfrågan på elbilar. BYD har nyligen lanserats på ett flertal marknader i Europa, i Sverige säljs modellerna Han, Tang och Atto 3 sedan i fjol.

Fabriksplanerna avslöjades redan i december 2022 av BYD:s vd Stella Li som då antydde att inte bara en, utan kanske två, europeiska produktionsanläggningar fanns i planerna. Men BYD:s expansionsplaner är större än så. Nyligen påbörjades bygget av en fabrik i Thailand och det finns fabriksplaner även för Vietnam, Filippinerna, Indonesien samt Brasilien där man planerar att ta över Fords gamla fabrik.