Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carlos Ghosn får gå från Renault

Carlos Ghosn och Renault är nu ett avslutat kapitel. Efter två månader i japanskt häkte står det klart att han lämnar Renault. Han har tidigare fått sparken från de båda allianskollegorna Nissan och Mitsubishi.

Det var den 19 november 2018 som Renaults vd och styrelseordförande Carlos Ghosn, som då även var styrelseordförande för både Nissan och Mitsubishi, landade i Japan med sitt privatjet och omgående arresterades av polis på order av åklagarmyndigheten i Tokyo. Han misstänktes bland annat för förskingring av hundratals miljoner kronor ur Nissans bolagskassa, misstankar som sedan arresteringen har stärkts och lett till att Nissans ledning plockat bort honom från bolagsstyrelsen. Även Mitsubishis ledning gjorde kort därefter samma sak.

Ghosn sitter fortfarande i japanskt häkte efter en omhäktning i december då åklagare ansåg att risken för flykt var stor. Så sent om några dagar sedan avslog en japansk domstol hans begäran att bli fri mot borgen.

Från Frankrike nås vi nu av nyheten att Carlos Ghosn även lämnar Renault. Det beskrivs som att han avgår, men frågan är om det inte mer är att han får sparken. Den franska regeringen, som är största ägare i Renault, har sedan häktningen uttryckt en önskan att byta ut honom.

Ghosns ersättare kommer snart att meddelas, enligt uppgift nu under förmiddagen. Förhandsuppgifterna säger att Michelin-chefen Jean-Dominique Senard axlar rollen som styrelseordförande medan Thierry Bollore, som har varit tillförordnad Renault-vd medan Ghosn har varit borta, fortsätter som permanent vd. Just Thierry Bollore lyfte franska finansministern Bruno Le Maire fram som regeringens kandidat som ersättare till en Ghosn som har – enligt finansministern – lett bolaget under för lång tid och att man därför lagt för många ägg i samma korg.