Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carlos Ghosn – flykt, vräkning och reseförbud

Carlos Ghosn har nu fått reseförbud i Libanon dit han på ett spektakulärt sätt flydde från Japan.

Renault/Nissan-koncernens tidigare vd och styrelseordförande Carlos Ghosn har som bekant avsatts och fängslats i Japan efter misstankar om att han använt företagets pengar för att bekosta sina dyra privata vanor, och undanhållit inkomst. I november 2018 sattes han i en japansk häktescell där han blev sittande fram till mars 2019 då han släpptes mot borgen på motsvarande 85 miljoner kronor. Därefter sattes Ghosn i husarrest för att sen bli häktad igen och senare åter igen satt i husarrest.

Under nyårshelgen dök Carlos Ghosn plötsligt upp i Beirut, Libanon, dit han flytt på ett spektakulärt sätt från Japan. Han ska ha smugglats ut ur landet i en låda avsedd för ljudutrustning via tåg från Tokyo till Osaka och sedan privatjet till Turkiet, via ytterligare ett privatjet till Beirut.

Väl där bosatte han sig i den stora lyxbostad som Nissan äger och köpte för motsvarande 80 miljoner kronor 2012. Nissan har försökt vräka Carlos Ghosn och hyrt säkerhetspersonal för att hindra honom ta sig in. Något som dock verkar ha misslyckats.

LÄS OCKSÅ: Carlos Ghosn blir adlad

Interpol har sedan utfärdat en efterlysning på Carlos Ghosn, och under onsdagen 8 januari höll han en presskonferens i Beirut samt lät sig intervjuas. Han riktade stark kritik mot det japanska rättsystemet och hävdar att han i princip inte hade någon chans att få en rättvis rättegång.

– Jag flydde inte från rättvisa, jag flydde till rättvisa, säger Carlos Ghosn i en intervju med CNN.

Han vidhåller även att han sin oskuld och har visar kopior på dokument som han hävdar bevisar det. Han menar att det hela är en konspiration som reaktion på det kontroversiella beslutet att slå samma Nissan och Renault.

Under torsdagen 9 januari utfärdade Libanon ett reseförbud för Ghosn, vilket då hindrar honom att resa till länder som Brasilien eller Frankrike där han utöver Libanon även har medborgarskap. Det betyder att han troligen kommer att ställas inför rätta i Libanon. Rättegången i Japan var planerad att inledas i april 2020.

Detta är troligen inte den sista gången Carlos Ghosn skapar rubriker världen över och kanske kommer vi även att få se en version av honom på vita duken. Det spekuleras nämligen att turerna kring Carlos Ghosn kan komma att bli film eller tv-serie.