Carlos Ghosn: ”Jag är oskyldig”

Renaults, Nissans och Mitsubishis tidigare ordförande och vd – Carlos Ghosn – har publicerat en video där han hävdar att han är oskyldig till alla anklagelser och misstankar som riktas mot honom. Han menar att allt är en stor konspiration.

Den 19 november 2018 landade Carlos Ghosn, då vd och styrelseordförande för Renault samt styrelseordförande för Nissan och Mitsubishi, i Japan. Han kom inte mycket längre än några steg på japansk mark innan polis hämtade och satte honom i arrest. Han anklagades för förskingring av hundratals miljoner kronor ur Nissans bolagskassa samt för att ha använt biltillverkarens tillgångar i privat syfte. Bland annat ska han ha använt sig av en av Nissans investeringsfonder för att bygga lyxbostäder i Rio de Janeiro i Brasilien och Beirut i Libanon, båda platser som Ghosn spenderade sin barndom på.

Numera är han varken vd eller styrelseordförande för Renault, och inte heller styrelseordförande för Nissan och Mitsubishi

. Han har helt enkelt fått sparken, även om åtgärderna har lindats in med mjukare ord.Sedan arresteringen i november i fjol har han nästan uteslutande suttit arresterad och senare även häktad, samtidigt som anklagelserna och misstankarna mot honom har blivit fler och starkare.I förra veckan meddelade Carlos Ghosn att han den 11 april ska hålla en presskonferens för att förklara hur det ligger till. Han berättade då också att det skulle publiceras en video om han av någon anledning inte kunde hålla presskonferensen. Strax efter förra veckans uttalande omhäktades han på order av japanska åklagare, och i går tisdag publicerades videon som du kan se nedan.I den får vi höra Carlos Ghosn under drygt sju minuter tala om det inträffade och han inleder med att förklara att han är oskyldig på alla anklagelsepunkter och till misstankar som riktas mot honom. Han menar att saker och ting har tagits ur sitt sammanhang och förvrängts för att utmåla honom som en girig och diktatorisk person.Ghosn ser det hela som en stor konspiration mot honom baserat på intern rädsla för Nissans självständighet inom alliansen (Nissan ingår i Renault-Nissan-Mitsubishi).Han framhåller också hur mycket han älskar Japan och Nissan och att han har spenderat 20 år med Nissan för att få biltillverkaren att blomstra. Han är stolt över mycket som skett under hans tid bakom rodret men uttrycker även oro över framtiden och hur det han har byggt upp håller på att raseras av den nya ledningen.

https://youtu.be/CyFJufQn8oo