Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Carlos Ghosn stämmer Nissan och Mitsubishi på 15 miljoner euro

Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansens tidigare toppman Carlos Ghosn, som i fjol fängslades under dramatiska former i Japan, och därefter tvingades bort som ordförande för alla de tre biltillverkarna stämmer nu de två japanska företagen.

Det är holländska tidningen NRC som berättar att Carlos Ghosn har valt att göra en rättssak av hanteringen från de japanska biltillverkarna. Ghosn greps under dramatiska omständigheter av japanska myndigheter i höstas, direkt efter det att han landat i Japan. Anklagelserna var grova: Förskingring av hundratals miljoner kronor ur Nissans kassa, och användning av företagens medel till privata syften. Bland annat ska Nissans investeringsfonder låtit bygga lyxbostäder till Ghosn i både Brasilien och Libanon.

Här sitter Carlos Ghosn och fifflar med papper.

Ghosn släpptes sedermera mot borgen (på över 40 miljoner kronor) i april, och hävdar fortfarande sin oskuld till anklagelserna. Anklagelserna kvarstår dock och så sent som i juni hävdade även franska Renault att de misstänkta utgifterna när Ghosn ledde fordonsalliansen översteg 11 miljoner euro, eller drygt 110 miljoner kronor.

När nu Ghosn i sin tur tar till rättssak är det i en holländsk domstol som fallet tas upp. Anledningen till att anmälan har skett i Nederländerna är dels att Renault-Nissan-Mitsubishis holdingbolag har sitt säte i landet, dels att Ghosn själv, trots både franskt libanesiskt och brasilianskt medborgarskap, valt att göra det mer gynnsamma Nederländerna till sin skattemässiga hemvist.

”Innan du kan sparka en person i ledande befattning i Nederländerna måste du först beskriva vad personen anklagas för, och uppvisa bevis för anklagelserna, och inget av detta har skett”, säger advokaten Laurens de Graaf i ett uttalande till holländska NRC. Ghosn kräver ett skadestånd på 15 miljoner euro, eller över 150 miljoner kronor, för skadan som den felaktiga hanteringen åsamkat honom. Inget datum är satt för domstolsförhandlingarna.

Mörka moln över Renault-Nissan-Mitsubishis huvudkontor i södra utkanten av Amsterdam. På bilden alltså. Foto: Google