Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz, Glenn Lindberg

Carroll Shelby är död

En legendar har avlidit. Carroll Shelby, en för all framtid ihågkommen bilbyggare, dog i torsdags kväll efter en tids sjukdom. Han blev 89 år gammal.

En värld av bilentusiaster sörjer nu då en av de stora namnen inom både racing och bilbyggande har gått bort. I torsdags lämnade Carroll Shelby jordelivet och alla sina bilar efter att ha varit sjuk en tid och spenderat sina sista dagar på sjukhuset i Dallas.

Carroll Shelby, född 11 januari 1923, är kanske mest känd för legendariska bilen Shelby Cobra (AC Cobra i Europa) och Ford Mustang-versionerna som burit hans namn genom tiderna. Men Carroll Shelby har också varit en erkänd förare som vunnit en hel del fina titlar. Finast av dem alla är troligtvis hans seger i Le Mans 24-timmars 1959 då han vann i en Aston Martin DBR1 tillsammans med britten Roy Salvadori.

Carroll Shelby körde även på klassiska Bonneville Salt Flats där han satte flera hastighetsrekord på land.

Att han var en hängiven tävlingsförare bevisar hans envishet bakom ratten. I mitten av 1950-talet efter en tävlingsolycka kunde han inte låta bli att fortsätta tävla trots att han ännu inte var helt återställd och fortfarande krävde operationer. Han lätt specialgjuta en ställning i glasfiber som armen vilade i och lät tejpa fast ena handen på ratten.

Tyvärr avslutade han sin racingkarriär 1960 på grund av hjärtat som inte riktigt tillät lika stora påfrestningar som förr.

Det var då som Carroll Shelby ändrade inriktning till bilbyggande och utveckling av tävlingsbilar. Han hade en stark tro till stora motorer med mycket effekt och efter att ha nått ett avtal med Ford kunde han starta sitt företag Shelby American och vid 1962 års bilsalong i New York visade han upp Shelby CSX2000 som du ser på bild här nedan. Bilen rankas som världens dyraste amerikanska bil med ett värde på 26 miljoner dollar. På bilden ovan ses Carroll Shelby bredvid konceptbilen Ford Shelby GR-1 från 2005.

Carroll Shelby avled 10 maj 2012 och blev 89 år. Han efterlämnar fru, tre barn och en syster.

Vill du fördjupa dig i Carroll Shelby och vad han åstadkommit 1923-2012 rekommenderar vi tidslinjen på Carrollshelby.com.

Shelby Cobra CSX2000 från 1962.