Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo C40 Recharge och Jim Rowan.
Volvo C40 Recharge och Jim Rowan.
Volvo C40 Recharge och Jim Rowan.
Volvo C40 Recharge och Jim Rowan. Foto: Volvo Cars

Chefsbyten på Volvo Cars

Nya chefen Jim Rowan möblerar om delar av Volvos ledning.

I mars tog Jim Rowan över ledarskapet på Volvo Cars efter Håkan Samuelsson. Tre månader senare möblerar han om i chefskorridoren. Björn Annwall, i dag ekonomidirektör (chief financial officer, CFO), blir ställföreträdande chef (CEO) och marknadsdirektör (chief commercial officer). I den senare egenskapen efterträder han Lex Kerssemakers som går i pension men stannar kvar i en rådgivande roll i en nyskapad grupp som ska stödja Volvo-ledningen. 

Annwall blev utnämnd till ekonomidirektör för drygt ett år sedan och ledde företagets börsnotering i oktober 2021. Innan Annwall blev CFO var han marknadsansvarig för Europa, Mellanöstern och Afrika. Då arbetade han mycket med att utveckla online-försäljningen.

LÄS OCKSÅ: Peter Mertens – skaparen av 90-serien tillbaka på Volvo Cars 

Javier Varela, ansvarig bland annat för forskning och utveckling, tillverkning och kvalitet, blir även han ställföreträdande CEO och operativ chef (chief operating officer). 

De fyra medlemmarna som flyttar ut från den absolut innersta kretsen kring Jim Rowan men stannar kvar på näst högsta nivån i företaget är Xiaolin Yuan, ansvarig för Asien/Stilla Havet, Amerika-chefen Anders Gustafsson, Arek Nowinski som är ansvarig för Europa, Mellanöstern och Afrika samt Henrik Green. Green byter sits och blir ansvarig för att kundupplevelsen av ny teknik samt för företages miljöavtryck. Målet för Volvo är att bli klimatneutralt 2040.