Chevrolet slutar säljas i Europa 2016

Säg adjö till Aveo, Cruze och Orlando med flera. GM har bestämt att Chevrolet inte längre ska säljas i Europa på grund av det svåra marknadsläget. I stället satsar man på Opel/Vauxhall och Cadillac.

General Motors meddelar i dag att de kommer att göra vissa förändringar för att stärka sin närvaro på den europeiska bilmarknaden. Dessa förändringar innebär i huvudsak att Chevrolet från och med januari 2016 inte ska säljas i Europa. Anledningen är nya affärsplaner och den svåra ekonomiska situationen i Europa.

 Från och med 2016 ska Chevrolet endast sälja ”ikoniska modeller” och nämner Corvette som ett exempel. Volymmodeller som Spark, Aveo, Cruze, Malibu, Trax, Orlando och Captiva kommer alltså att försvinna från Europa. Förmodligen försvinner även Volt.

 – Våra kunder kan vara säkra på att vi kommer att fortsätta erbjuda garantier, reservdelar och service för deras Chevrolet-bilar och de nya bilar som säljs fram till slutet av 2015, säger Chevrolets Europachef Thomas Sedran.

 För de återförsäljare i Europa som säljer Chevrolet blir det förstås ett avbräck men GM väljer att se förändringen som något positivt. Tanken är att Opel och Vauxhall ska stärkas av att Chevrolet försvinner och expansionsplanerna för Cadillac består. Under de närmaste tre åren ska Cadillac stärka sitt distributionsnätverk och lansera flera nya modeller.

 GM:s beslut kommer oväntat. För bara några dagar sedan uttalade sig Opels nye vd Karl-Thomas Neumann kritiskt om hur relationen mellan Chevrolet och Opel sköttes men då sades inget om att man skulle ta till en så drastisk åtgärd som att ta bort Chevrolet från Europa. Man kan fråga sig vad som kommer att hända med Chevrolets försäljning nu, vem vill köpa en bil av ett märke som inte kommer att finnas här om ett par år?