Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Citroën tar sig an Indien – efter hårresande analys

Citroën ska in på den indiska marknaden med indisk hjälp. Landets bilmarknad spås vara världens tredje största redan 2020 och utvecklingen växer explosionsartat.

PSA satsar stort och ska växa med 50 procent till 2021, som vi har skrivit om tidigare. För Citroëns del ska satsningen ske främst i Kina. Nu meddelar man även en omfattande plan för att ta sig an den indiska marknaden. Studerar man deras analys av utvecklingen i landet förstår man ambitionerna till fullo.

Citroën C5 Aircross ska lanseras 2020 och nya modeller följer i slutet av 2021. De bilarna ska byggas i Indien tillsammans med CK Birla Group och på sikt även lanseras på andra marknader. Hur många modeller det handlar om är oklart men en ny modell per år ska lanseras. Låg prissättning är kärnan hos dessa modeller och programmet jobbar efter "tre C" – cool, comfort och clever. Bilarna ska vara väldesignade, komfortabla och smarta helt enkelt.

LÄS MER: Provkörning av Citroën C5 Aircross

Nu till analysen. I dag har landet 1,3 miljarder invånare och 2050 beräknas invånarantalet överstiga de för USA och Kina gemensamt. Det är också en ung befolkning, medelådern är 25 år. Antalet barn under fyra år är nästan det dubbla mot Frankrikes hela befolkning.

2025 kommer 55 procent av befolkningen vara i arbetsför ålder, vilket är en fjärdedel av jordens aktiva befolkning. Medelklassen spås öka med 75 procent till 2025 och omfatta 110 miljoner människor.

När det kommer till fordon finns i dag bara 40 bilar per 1000 invånare men siffran stiger med åtta procent per år. 2018 var antalet fordon 3,3 miljoner i landet, 2025 beräknas siffran vara över sex miljoner. Redan 2020 kan Indien vara världens tredje största bilmarknad efter USA och Kina.