Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Corona: 1,5 miljoner färre tillverkade fordon i EU

Europas bilindustri står stilla. Produktionsstoppet i många fabriker har enligt beräkningar lett till nästan 1,5 miljoner färre tillverkare fordon.

I mitten av mars började fabrik efter fabrik, som tillverkar fordon eller detaljer till fordonsindustrin, att stänga ned verksamheten. I dag är i princip hela den europeiska fordonsindustrin stillastående, bortsett från de fabriker som har ställt om för att tillverkare skyddsmasker, visir, respiratorer och liknande för sjukvården.

Nu har branschorganisationen ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) räknat på hur det flera veckor långa (i snitt 18 arbetsdagar) produktionsstoppet har påverkat industrin sett till antal enheter. Fram till och med i torsdags, den 9 april, hade EU gått miste om 1 465 415 tillverkade fordon (inkluderar personbilar, lätta lastbilar, lastbilar och bussar) varav drygt 18 000 i svensk fordonsindustri. Det är en ökning om över 200 000 fordon bara den senaste veckan.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas ditt bilköp av coronakrisen

Vidare har ACEA räknat på hur många arbetstagare som hittills har berörts av nedstängningarna – 1 138 536 personer. Det är en ökning med knappt 30 000 under senaste veckan. Omkring 67 000 av arbetstagarna ingår i svensk fordonsindustri.

Siffrorna avser endast arbetstagarna som är direkt anställda av fordonstillverkare. Inkluderar man underleverantörer och alla andra branscher som är direkt påverkade av fordonsindustrins stillastående är siffrorna väldigt mycket högre.

Flertalet biltillverkare runt om i Europa planerar att komma igång med produktionen igen om en vecka eller två. Om det blir så återstår att se.

LÄS OCKSÅ: Så klarar din bilverkstad coronakrisen

I nedan interaktiva karta kan du se hur EU:s medlemsstater, samt Storbritannien, har påverkats av produktionsstoppet i form av antal uteblivna enheter, antal påverkade arbetstagare samt hur många arbetsdagar som stillaståendet har varat (fram till och med den 9 april).