Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: KVD

Coronapandemins påverkan på svenskarnas bilköp

Fem av tio personer påverkas av virusets utbredning när det kommer till att köpa eller byta bil. Endast var femte person ser det dock som ett fyndläge. Det framgår av en undersökning Yougov har gjort på uppdrag av Blocket Fordon.

Coronapandemin påverkar ekonomin i en enorm utsträckning och bilmarknaden är inget undantag. I går skrev vi om hur mycket begagnatmarknaden rasat enligt siffror från Kvdbil och statistiksidan Vroom. I dag kommer Blocket med siffror som inte är riktigt lika drastiska, om än negativa.

– Nyregistreringar av personbilar i Sverige gick ned 8,6 procent i mars, medan begagnatförsäljning gick ned cirka sju procent för hela branschen och fyra procent på Blocket, så det är klart att krisen haft en påverkan. Däremot kan vi se att Blockets trafik och sökningar är uppe i rekordsiffror och många är fortsatt i köpläge av nya och begagnade bilar, säger Henrik Littorin, Marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

Åt Blocket Fordon har marknadsundersökningsföretaget Yougov frågat 1 014 personer om hur coronakrisen påverkar deras bilköp. 72 procent av de frågade personerna äger i dag en bil och 21 procent har planer på att köpa en bil inom det närmsta halvåret. Av de sistnämnda 21 procenten anser hälften att corona har haft en viss, eller stor påverkan på det planerade bilköpet. Det är dock endast 19 procent av de som känner påverkan som svarar att de passar på att handla nu.

– Under hela 2019 och början av 2020 kunde vi se att begagnatpriserna gick upp, till följd av en stark efterfrågan från både svenska men också utländska köpare. I coronakrisens efterverkningar kan vi nu se att det i stället finns en hel del objekt med nedsatta priser så vill man köpa en bil är det ett bra läge nu, fortsätter Henrik Littorin.

Enligt Blocket är det här de tio mest sålda bilmodellerna 1-27 april:

1. Volvo V70

2. Volkswagen Golf

3. Volkswagen Passat

4. Volvo XC60

5. Volvo V90

6. Volvo V60

7. Volkswagen Tiguan

8. Volvo V50

9. Nissa Qashqai

10. Volkswagen Golf