Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: r.classen / Shutterstock.com

Coronavirus stoppar Hyundais fabriker – i Sydkorea

Utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Nu tvingas Hyundai stänga sina fabriker i Sydkorea då viruset skapat problem hos underleverantörerna. Viruset har också påverkat Teslas, Fords och Nissans verksamhet i Kina.

Koreanska biljätten Hyundai meddelar att de tvingas stänga sina fabriker i landet. Anledningen är störningar i hos flera underleverantörer som en följd av coronavirusets utbrott i Kina. Flera av Hyundais totalt sju fabriker i Korea kommer att stängas den 7 februari under tre till fyra dagar.

Det är leverantörerna av kablage som har problem att få fram färdigt material och som då tvingar Hyundai att stoppa tillverkningen av bilar. Fabrikerna i Sydkorea svarar för 40 procent av Hyundais totala produktion och fabrikerna behöver leveranser från Kina. Hyundai har redan nu stannat produktionen av suven Palisade.

Hyundai arbetar med att försöka hitta andra leverantörer men tills dess att de fått fram material kan de inte fortsätta att bygga bilarna.

LÄS MER: Coronaviruset försenar Geelys nya Lotus-fabrik

Flera biltillverkare har tvingats stänga produktion i Kina. Bland dem Ford, Nissan och Tesla. Franska PSA-gruppens partner Dongfeng har sitt huvudkontor i den drabbade staden Wuhan vilket drabbat bilföretagen. Men Hyundai är första tillverkare som tvingats stäng produktion utanför Kina.

Volvos elbilsmärke Polestar har drabbats och bland annat har Polestar-chefen Jonathan Goodman satt sig själv i en 14 dagar lång karantän efter att ha kommit tillbaka till Sverige från Shanghai.

Svensk fordonsindustri med bland annat Volvo Cars kan också komma att påverkas av coronaviruset. Men eventuella effekter i Sverige kommer i så fall i ett senare skede då mycket av detaljerna som normalt tillverkas i Kina transporteras till sjöss. Det betyder flera veckor långa leveransvägar.