Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Coronaviruset slår mot bilförsäljningen – Internet räddningen

Coronaviruset Covid-19 har slagit hårt mot bilförsäljningen i hela Kina. Bilköparna vågar inte besöka handlarna. Men nu har Volvo-ägaren Geely hittat en lösning: Internet-försäljning med hemleveranser.

Minus 92 procent under 16 dagar i februari. Det är den omedelbara effekten på nybilsförsäljningen i Kina efter att viruset Covid-19 lamslagit stora delar av landet. För att försöka dämpa nedgången i försäljningen har Geely hittat en ny metod. Via Geelys hemsida går det bra att köpa en bil direkt och få den hemlevererad. Därmed behöver inte bilkunden resa till en handlare.

Geely erbjuder också vissa kunder att få testköra bilen och även då kommer en försäljare hem till kunden. Tesla, BMW och Mercedes har öppnat liknande försäljningskanaler för sina kunder.

Över 75 000 personer har hittills smittats av coronaviruset i Kina och flera offentliga platser och köpcenter har stängts i ett försök att stoppa spridningen.

Viruset har också påverkat produktionen av bilar. Enligt uppgifter till Automotive News är produktionen av Geely-bilar en tredjedel av antalet under en normal februarimånad. Först i slutet av februari väntas Geely öppna några av de anläggningar som stängts och 90 procent av arbetsstyrkan väntas komma tillbaka till jobbet.

Redan nu har myndigheterna skrivit ner prognosen för nybilsförsäljningen och räknar med minst tio procent lägre försäljning under årets första halvår på grund av viruset. För hela 2020 är prognosen minus fem procent, förutsatt då att spridningen av Covid-19 har stoppats senast i slutet av april.

Helgens utbrott i länder som Iran och Italien samt den ökade spridningen i Sydkorea kan få allvarliga konsekvenser på produktion och försäljning i flera länder. Flera tillverkare har också varslat om problem med försörjning av delar från främst Kina vilket kan leda till produktionsstopp i många fabriker världen över.

Den stora bilsalongen i Genève, som inleds den 5 mars, ska öppna som planerat enligt arrangören. Men om viruset fortsätter att spridas i norra Italien finns en risk att utställningen stoppas med kort varsel.