Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cosworth köps av Rolls-Royce?

Ett klassiskt företag är till salu, nämligen motortillverkaren Cosworth, som genom åren gjort både många Formel 1-motorer och fått sitt namn på prestandainriktade Ford-modeller. Vem blir då köparen? Just nu är hetaste ryktet – Rolls-Royce!

Ett av de kanske allra mest klassiska varumärken inom motorsport får sägas vara motortillverkaren Cosworth. Genom åren har otaliga Formel 1-stall använt Cosworthmotorer, och företaget är med sina 176 segrar den näst mest segerrika motortillverkaren genom åren (endast Ferrari har fler Grand Prix-vinster). Under årets Formel 1-säsong används dock Cosworthmotorer endast av stallen HRT och Marussia, som ju knappast rosat serien med framgångar. Kanske är det också en del i anledningen till att företaget nu är till salu.

Cosworth äntrade Formel 1 redan på 1960-talet och hade under många år ett nära samarbete med Ford, vilket bland annat resulterade i flera prestandamodeller för gatan. Vem minns inte modeller som Sierra Cosworth och Escort Cosworth? Man samarbetade dock faktiskt också med Mercedes på 1980-talet. Det nära samarbetet med Ford gjorde dock att Cosworth köptes upp av Ford under mitten av 1990-talet, i ett ägande som varade till 2004, då nuvarande ägarduon Gerald Forsythe och Kevin Kalkhoven klev in. Det har spekulerats i huruvida Cosworth kommer att kunna leverera Formel 1-motorer efter det att regelverket ändras år 2014, särskilt sedan man förlorat kontrakten med Formel 1-stallen Caterham och Williams. Och nu verkar alltså ägarna ha fått nog, och vill sälja företaget, säger uppgifter.

Vilka är då de troliga köparna av Cosworth? Det rykte som går hetast nu är att Rolls-Royce ska vara intresserat av företaget. Men det är inte den BMW-ägda biltillverkaren det rör sig om, utan flygmotortillverkaren Rolls-Royce. Cosworth har nämligen en relativt stor verksamhet även för flygindustrin, och har under senare år haft just Rolls-Royce som en av de större kunderna. Vad en sådan eventuell försäljning kan få för konsekvenser för Cosworth motorsportverksamhet återstår att se.