Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Cupra till USA – med större elbilar

Cupra expanderar och med större eldrivna modeller ska man etablera sig i Nordamerika. Men det ligger längre fram i tiden.

Cupra, som sedan fem år är ett från Seat fristående märke, har siktet inställt på USA och den nordamerikanska marknaden. Det bekräftade vdn Wayne Griffith under märkenas årsstämma. Lanseringen ingår planen att bli mer av ett globalt märke.

Lanseringen i Nordamerika kommer inte att göras med bilmodeller med förbränningsmotorer, uteslutande större elbilsmodeller byggda på Volkswagenkoncernens SSP gäller. 

Born, Cupras enda elbilsmodell i dagsläget, är inte aktuell då den är för liten för marknaden, menar man. 

Lanseringen ligger med andra ord längre fram i tiden då de första bilarna byggda på plattformen SSP gör entré 2026 och Cupra inte ligger längst fram i kön. Wayne Griffith sa att lanseringen ska sammanfalla med tidpunkten då märket helt ska fokusera på eldrift, alltså i slutet av detta årtionde eller 2030.

I ett närmare perspektiv ska man stärka sin position i Europa.

– Vi måste ha 3-4 procents marknadsandelar innan vi tittar på nya marknader. Så vår prioritet ligger på att få Cupra att rulla på i Europa först. USA-delen är fortfarande i sin linda, förklarade Wayne Griffith.