Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Daihatsu blir helägt dotterbolag till Toyota

Sedan många år är Toyota majoritetsägare i Daihatsu med 51,2 procents aktieinnehav. Nu köper Toyota upp resterande aktier i den japanska biltillverkaren som därmed blir ett helägt dotterbolag till giganten.

Det har snackats om det de senaste dagarna, men först nu har Toyota bekräftat att man köper upp resterande andel aktier i Daihatsu Motor Corporation och att affären beräknas slutföras i augusti i år.

Toyota har sedan 1988 ägt majoriteten av aktierna i Daihatsu, 51,2 procent, men lägger alltså beslag på resterande 48,8 procent.

Köpeskillingen är okänd, men en siffra som har luftats är omkring 27 miljarder kronor.

Daihatsu kanske inte längre än känd hos gemene svensk, men just denna generation Charade från mitten av 1980-talet som syns på bilden var en ganska vanlig syn på vår vägar förr.Daihatsu kanske inte längre än känd hos gemene svensk, men just denna generation Charade från mitten av 1980-talet som syns på bilden var en ganska vanlig syn på vår vägar förr.Daihatsu kanske inte längre än känd hos gemene svensk, men just denna generation Charade från mitten av 1980-talet som syns på bilden var en ganska vanlig syn på vår vägar förr.
Daihatsu kanske inte längre än känd hos gemene svensk, men just denna generation Charade från mitten av 1980-talet som syns på bilden var en ganska vanlig syn på vår vägar förr.

Daihatsu kommer att fokusera på det de är bäst på i dag, nämligen små bilar, men för båda märkena. Teknikutvecklingen kommer att vara gemensam men uppdelat beroende på område. Daihatsu ska vara ansvariga för kostnads- och bränsleeffektiva tekniker medan Toyota har hand om säkerhet, miljö, komfort och användarupplevelser.

Båda Toyotas chef Akio Toyoda  och Daihatsus motsvarighet Masanori Mitsui är nöjda med överenskommelsen och affären som de ser som en grogrund för att växa ytterligare över tid och bli mer konkurrenskraftiga.