Daimler nobbar Geely-bud

Det blir inget ”syskonskap” mellan Mercedes och Volvo, Daimler har nämligen gett Geelys bud kalla handen. Men det finns andra möjligheter för den kinesiska fordonskoncernen att bli delägare i den tyska jätten.

Zhejiang Geely Holding Group, eller bara Geely, har spenderbyxorna på sig. De har nyligen köpt 49,9 procent av Proton och 51 procent av Lotus samt har puttat in stora pengar i Bloodhound SSC-projektet. Sedan tidigare äger den stora kinesiska koncernen bland annat Volvo Cars och The London Taxi Company, samt har nyligen startat ett helt nytt bilmärke i Lynk & Co.

Men något delägande i Daimler blir det inte, i alla fall inte för närvarande.

Geely och Daimler, där Mercedes ingår i sistnämnda, har träffats och fört affärssamtal i Peking de senaste veckorna. Geely lade upp ett bud på bordet, att köpa upp till fem procent av Daimlers aktier till rabatterat pris om Daimler gick med på en nyemission. Daimler nobbade budet, enligt källor handlar det om att Daimler inte vill ”späda ut de befintliga aktierna”.

Däremot välkomnar Daimler Geely att köpa aktier i koncernen på den öppna marknaden. Det är okänt om Geely, som enligt obekräftade uppgifter vill samarbeta kring elbilar med Daimler, är intresserade av ”motbudet”. Fem procent av aktierna i Daimler skulle enligt dagens marknadsvärde kosta Geely 4,5 miljarder dollar vilket motsvarar 37,6 miljarder kronor.

Om Geely köper fem procent av aktierna skulle den kinesiska Volvo-ägaren bli tredje största Daimler-ägare. Endast Kuwait Investment Authority och BlackRock har i dag större innehav på 6,8 respektive 6 procent.

Daimler har redan goda samarbeten med Kina i form av BAIC (som en gång var intresserade av att köpa Saab men till sist köpte pressverktyg och annat från Trollhättan). BAIC och Daimler har tillsammans flera joint venture-produktionsprojekt.