Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Daimler säljer samtliga aktier i Renault

Nu får det vara nog, tänker Daimler som gör sig av med alla sina aktier i Renault. 9,2 miljoner aktier ska ”dumpas” till ett beräknat värde på uppemot tre miljarder kronor.

Tidigare i år meddelade Renault att man säljer sin andel i Daimler för ett uppskattat värde av 15 miljarder kronor. Anledningen sades vara att den franska biltillverkaren ville minska sitt skuldberg och behövde få in nödvändigt kapital för att undvika ett dåligt kreditbetyg på finansmarknaden. Den här gången är dock rollerna ombytta.

Nu är det nämligen Daimlers tur att sälja av sitt ägande i Renault. Mercedes-Benz ägare erbjuder sina 9,2 miljoner Renault-aktier till institutionella investerare för ett värderat pris på nära tre miljarder kronor. Det industriella partnerskapet ska dock förbli oförändrat och kommer inte att påverkas av beslutet, meddelar Daimler.

Företagen har samarbetat inom flera områden, bland annat med modeller som Smart Fortwo och Renault Twingo samt skåp- och transportbilar, vilket ser ut att kunna kunna fortskrida. Samarbetet har sparat in på kostnader genom de gemensamma projekten men intäkterna har samtidigt varit blygsamma och inte levt upp till förväntningarna.

I maj sålde även Nissan sin andel i Daimler för drygt elva miljarder kronor. Daimler har dock fortsatt kvar en andel på runt 3,1 procent i Nissan.