Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld

Därför fortsätter Dacia med förbränningsmotorer

Renault satsar stort på övergången till elbilar, men Dacia ser ut att hålla fast vid bensin- och dieselmotorer och de uppges inte ha några planer på följa elbilstrenden. Varför?

Renaults lågprismärke Dacia kommer att fortsätta sälja bilar med bensin- och dieselmotorer även efter år 2030. Dacia kommer rentav att sälja bilar med förbränningsmotorer så länge det bara är möjligt, uppger märkets vd Denis Le Vot.

Medan Renault storsatsar för att byta ut hela sitt modellprogram till elbilar år 2030 uppges Dacia fortsätta med förbränningsmotorer ända till 2035 då försäljningen av bilar med fossila utsläpp förbjuds i EU. Och det finns en förklaring.

– Renault kommer att kämpa för att bli bäst på elmotorer, och det har en risk. Det är därför Dacia finns. Beroende på hur snabbt marknaden ställer om till elmotorer och vad kunderna föredrar finns Dacia. De två kan samexistera, säger Le Vot till Automotive News.

Dacias vd ser alltså sitt märke som en garanti, om kunderna inte tar till sig Renaults moderna elbilar kanske de köper Dacias förbränningsmotorbilar i stället.

Dacia har endast tagit ett halvt myrsteg in i elektrifieringen. Deras enda elmotoriserade modell är Dacia Spring som de inte ens bygger själva. Spring byggs av Dongfeng i Kina och har hittills i år sålts i 20 000 exemplar på europeiska marknaden. Det kommer en till eldriven modell från Dacia, troligtvis en budgetversion av Renault 5, men den dröjer till 2024.