De Tomaso Deauville blir kinesisk

Det blev aldrig ett kinesiskägt Saab men nu verkar i stället en italiensk biltillverkare gå österut. I brist på pengar har De Tomaso sålt plattformen till Deauville till ett företag med kopplingar till General Motors.

De Tomaso Deauville är bilen som aldrig blev, men nu har kinesiska investerare gått in och tagit över licensen till bilen. Trots eldsjälar som trott på märket, som förre Fiat-chefen Gian Mario Rossignolo som tog över konkursboet förra året, så har De Tomaso aldrig lyckats få rätsida på ekonomin. De Tomaso lyckades aldrig bygga Deauville på grund av ekonomiska problem och nu har företaget officiellt meddelat att man säljer licensen till en inte ännu namngiven kinesisk grupp investerare. Obekräftade uppgifter talar om att det är NAC, ett systerbolag till General Motors samarbetspartner SAIC. I utbyte mot tekniken får De Tomaso 12 friska miljoner euro, motsvarande cirka 105 miljoner kronor.

 Den Deauville som tidigare i år visades upp på bilsalongen i Genève ruvade på mycket GM-teknik under skalet, men om drivlinan får följa med på licensköpet hänger på om det verkligen är NAC som står bakom investeringen. General Motors har tidigare haft en tendens att sätta sig på tvären när det gäller kinesiska investerare som vill använda GM-teknik.

 Vad som nu kommer hända med De Tomaso är oklart. Sedan tidigare har en modern tappning av klassiska Pantera varit i görningen, men om pengarna från licensförsäljningen går till att betala av skulder eller om de går in i vidareutvecklingen av Pantera är inte klart.

 Namnet Deauville hämtas från De Tomasos historiebok. Ursprungligen satt modellbeteckningen mellan 1971 och 1986 på en modell i samma storlek som Jaguar XJ med samma 330-hästars V8 från Ford som satt i Pantera.