Foto: Patrik Lindgren

De Tomaso köpt av schweizare

Det italienska bilmärket De Tomaso har nu köpts av ett investmentbolag i Schweiz. En ny mittmotorsportbil uppges vara på gång.

De Tomaso grundades av Alejandro de Tomaso i Modena 1959. Till en början tillverkades mest prototyper och tävlingsbilar, bland annat en F1-bil som kördes under Frank Williams-flagg 1970. Dessvärre voltade bilen och fattade eld och föraren Piers Courage omkom.

Senare utvecklades dock företaget till att bygga sport- och lyxbilar, däribland Vallelunga, Mangusta och så klart Pantera. Den sistnämnda som även blev den mest kända tillverkades från 1971 ända fram tills 1993.

Mellan 1976 och 1993 ägde De Tomaso även Maserati och var under den tiden ansvariga för utvecklingen av bland annat Biturbo, Quattroporte III och Karif. Under samma tid ägde De Tomaso även motorcykeltillverkaren Moto Guzzi.

2004 gick företaget i konkurs och 2009 köpte före detta Fiat-chefen Gian Mario Rossignolo rättigheterna till namnet. 2011 presenterades konceptbilen Deauville Crossover och strax därefter gick De Tomaso i konkurs igen.

Nu är det dock nya tag som gäller då det schweiziska investmentbolaget L3 Holdings köpt bolaget efter ett budkrig mellan kinesiska Consolidated Ideal Team Venture och italienska Eos Group. Slutpriset uppges vara 2 miljoner euro, cirka 18,6 miljoner kronor.

De nya ägarna planerar enligt uppgift att anställa 360 nya medarbetare och slå upp portarna till en ny fabrik i Turin, samt bygga en nyutvecklad mittmotorsportbil.