De Tomaso till salu

Det blir ingen comeback som planerat för den italienska sportbilstillverkaren De Tomaso, som tidigare byggt storheter som Pantera och Mangusta. I stället är hela företaget till salu.

Trots flera försök att återupprätta bilmärket har nu De Tomasos ägare kommit till vägs ände med bilmärket som grundades 1959 av Alejandro de Tomaso i Modena i Italien. Företaget nådde sin storhetstid på 60- och 70-talet med modeller som Mangusta och ersättaren Pantera.

 Den nuvarande ägaren Gianmario Rossignolo köpte märket 2009 och investerade till en början 116 miljoner euro för att ta fram tre nya modeller.

Men av den tänkta nya suven, sedanen och sportbilen blev det bara crossovern Deauville som visades upp på bilsalongen i Genève förra året. Då uteblev de stående ovationerna, och man vände sig till en kinesisk biltillverkare som köpte hela det planerade modellprogrammet.

Kvar i företaget finns numer bara en halvt utvecklad ersättare till De Tomaso Pantera. Samma Gianmario Rossignolo som nu vill sälja De Tomaso sålde tidigare i år höghastighetsbanan Nardo i norra Italien till Porsche.