Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designer bakom Ford GT död

Från Ford Ka till nya Ford GT. Bildesignern Christopher Svensson hann med många olika projekt under sin karriär. Men i helgen tog den plötsligt slut. 

I lördags avled Svensson i sviterna av cancer, 53 år gammal.

Svensson må låta svenskt, men Christopher Svensson föddes faktiskt i Sunderland i England. Dock ska Christophers farfar varit svensk – om man ska tro Wikipedia.

Formtrends.com, som var först med att rapportera om Svenssons död, beskriver honom som en bilentusiast som hela sin karriär, 26 år, arbetade hos Ford.

Under sitt yrkesliv var Svensson med och arbetade fram flertalet modeller för olika marknader, bland annat första generationen Ford Ka som fick mycket uppståndelse för sin formgivning när den presenterades år 1996.

Grunddesignen till Ka hade Svensson tagit fram redan under sin tid på Royal College of Art, en skola han tog examen från 1992.

Mest känd är dock Christopher Svensson för arbetet med dagens Ford GT och dess design. Som du kanske minns var arbetet med modellen extremt hemligt. Till och med så hemligt att vissa Ford-chefer inte ens visste om att projektet fanns.

Arbetet genomfördes av en liten arbetsgrupp i en hemlig studio i källaren på Ford i Dearborn, och enligt ryktet ska det bara ha funnits en enda nyckel till lokalen.

Just tack vare det lyckade hemlighetsmakeriet, speciellt i dessa tider med mobiltelefoner och internet, slog Ford GT ner som en bomb på Detroit-salongen 2015.

Christopher Svensson var faktiskt en av de första att beställa en egen Ford GT, en bil han för övrigt fick levererad till sig tidigare i år.

Under de sista åren arbetade Svensson som global design director  på Fords suv-, lastbils- och transportfordonsavdelning.

Christopher Svensson somnade in i lördags den 21 juli. Han blev 53 år.