Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dessa är Nevs nya kinesiska delägare

Alldeles nyss presenterade Nevs vilka som blir företagets nya strategiska delägare.

Efter lång tid av turbulens med rekonstruktion, skulder och samarbeten som aldrig tycktes bli av presenterar Nevs, National Electric Vehicle Sweden AB, nu sina två nya strategiska delägare. På förhand har det snackats mycket om indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng, men så blev det inte.

Nevs nya delägare är båda kinesiska, dels staden Tianjins utvecklingsområde Tianjin Binhai Hi-tech Industrial Development Area (THT) och dels Beijing State Research Information Technology Co. Ltd (SRIT).

Inte ett ljud om Saab i Nevs pressmeddelande. Det är alltså fortfarande högst osäkert om Nevs får lov att använda varumärken Saab i framtiden då försvarskoncernen som äger rättigheterna till namnet anser att varumärket har dragits i smutsen efter alla turer de senaste åren. Däremot har Nevs fortfarande för avsikt att bygga elbilar och de hoppas nog kunna pryda dem med Saab-emblem.

Nevs fullständiga pressmeddelande

Tillsammans med två nya kinesiska delägare kommer Nevs att etablera sin andra globala fabrik med fokus på elektriska fordon, samt sitt andra globala forsknings- och utvecklingscenter i Tianjin. Tianjin, Beijing och regionen Hebei som är integrerade ekonomiskt har tillsammans en befolkning på över 100 miljoner.

Med de två nya aktieägarna, staden Tianjins utvecklingsområde Tianjin Binhai Hi-tech industrial Development Area (THT) och Beijing State Research Information Technology Co, Ltd. (SRIT), har Nevs fått två nya strategiska partner.

Tianjin är en av Kinas största kuststäder och har avsevärt verkat för New Energy Vehicles både genom elbilspremier och offentliga upphandlingar.

Staden Tianjins snabbt växande nationella utvecklingsområde THT har en lång historia av fordonsindustri. Det är där den gemensamt ägda produktionsanläggningen kommer att etableras. Det kommer att ge Nevs ett starkt fotfäste på den växande elbilsmarknaden i regionen och hela Kina, samt ge Nevs tillgång till den existerande leverantörsbasen i Tianjin.

SRIT är framträdande inom IT-tjänster och ägs av Kinesiska Research Development Center of the State Council, samt telekommunikationsjätten China Unicom.

Eftersom betydelsen av mjukvarutjänster och New energy vehicles är den ökande och viktigaste trenden inom fordonsindustrin kommer samarbetet med SRIT och dess ägare att ge Nevs en unik möjlighet att ligga i framkant för uppkoppling och mjukvara i bilen inför framtiden. Med SRIT som partner kommer det också att innebära fler möjligheter för Nevs i kinesiska samarbeten kring hållbarhet.

Den första elbilen som kommer att tillverkas i Tianjin baseras på Nevs teknologi, och kommer längre fram att följas av ett bredare utbud av elbilar baserat på den nya utvecklade arkitekturen.

– Nevs fokus är att tillverka högkvalitativa elfordon med Kina som sin första stora marknad. Det långsiktiga samarbetet med utvecklingsområdet THT i Tianjin och IT-företaget SRIT kommer att hjälpa oss att nå vår vision och målet med en strategisk global närvaro, och är ett viktigt komplement till tillgångarna vi har i Trollhättan, säger Nevs vd Mattias Bergman.