Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
SaabSaabSaab
Saab Foto: Mattias Rabe

Det brinner i knutarna för Saab

UPPDATERAD TEXT I morgon möts Vänersborgs tingsrätt upp för att diskutera om Saabs rekonstruktion ska avbrytas eller inte. Och med ännu en utebliven månadslön hänger allt på att affären med Youngman och Pang Da ska gå igenom.

För Saab Automobile hänger nu allt på att affären med Pang Da och Youngman går igenom. Imorgon sammanträder Vänersborgs tingsrätt efter att advokaten Guy Lofalk begärt att företagskonstruktionen ska avbrytas. 

 Saab tackade förra veckan nej till Youngman och Pang Das erbjudande att köpa hela Saab i stället för de 53,4 procent som parterna kom överens om tidigare i år. Youngman gick under tisdagen ut med ett börsmeddelande där de beklagade att Saab avbrutit affären, men att de för sin egen del fortsatt är berett att stå för sin del av avtalet. Enligt Dagens Industri fortsätter förhandlingarna mellan Saab Automobile och Youngman och Pang Da under onsdagen. 

 – Victor Muller är inte dum. Han har insett att han vid en konkurs är både rökt, kokt och flottyrstekt, säger en källa till DI.

 Och en konkurs är inte avlägsen om affären inte går igenom med hjälp av de kinesiska intressenterna. Men Victor Muller tycker att de 200 miljoner kronor som Pang Da och Younhman erbjudit för företaget är alldeles för lågt och kräver i stället 4,1 miljarder kronor. 

 Uteblivna löner –igen

 Lönerna till de anställda skulle betalats ut via den statliga lönegarantin i går, men enligt Saabs presstalesman Gunilla Gustavs kom inga pengar ut till de anställda trots att lönegarantin är godkänd. Lönegarantin sträcker sig dessutom bara till 21 oktober, all lön efter det får Saab stå för själva, vilket kan bli svårt. Enligt Svenska Dagbladet är Saabs pengar helt slut. 

 – De får in pengar från den statliga lönegarantin men utöver det finns det inte pengar, säger Guy Lofalk till tidningen.

 UPPDATERAD TEXTStrax innan lunch kom beskedet att pengarna från den statliga lönegarantin kommit in. Men enligt SVT hade Gunilla Gustavs inget svar på om Saab har de medel som behövs för att betala för resten av lönedagarna.