Detta är Nevs – intervju med Saab-spekulanterna

Turerna kring Saab fortsätter. Teknikensvarld.se har pratat med Nevs talesperson Mikael Östlund för att se vad det är för bolag som seglat upp som favorittippade spekulanter på Saabs konkursbo och passar på att fråga om affären är klar.

Nyheten om Saabs försäljning slog under tisdagsförmiddagen ner som en bomb i bilsverige. Enligt uppgifter till Dagens Industri är affären redan klar, men det tillbakavisas av köparna, Nevs. Nevs står för National Electric Vehicle Sweden och registrerades som aktiebolag den tredje april i år. I registreringsbeviset till Bolagsverket ska bolaget "bedriva verksamhet inom utveckling av elbilar och fordonskomponenter samt därmed förenlig verksamhet".

 Bolaget ägs av den svenska medborgaren och företagsledaren Kai Johan Jiang med sitt National Modern Energy som ägs av State Power Group. Styrelseordförande är 66-årige Karl-Erling Trogen som har en lång erfarenhet inom Volvo Lastvagnar, där han tidigare varit vd.

 Kai Johan Jiang har studerat, arbetat och bott i Sverige. Jiang och Karl-Erling Trogen lärde känna varandra när Jiang jobbade som rådgivare åt Volvo mellan 1993 och 2000. Kai Johan Jiang kommer, när affären är klar, att utses till vd. Med i styrelsen sitter även suppleanten Mikael Kubu som även är vd för Ackordcentralen i Stockholm.

 Kai Johan Jiang beskrivs som en person med ett starkt miljöintresse och som byggt upp en företagsgrupp på 28 bolag. Gruppen jobbar med biobränsle och har 7 000 anställda i Kina.

 National Modern Energy är registrerat på Jungfruöarna men styrs från den administrativa kinesiska regionen Hongkong. Det betyder i sin tur att den kinesiska myndigheten NDRC, som tidigare satt käppar i hjulet för en Saab-affär, inte har befogenheter eller möjlighet att stoppa en eventuell affär.

 Tisdagens uppgifter om att affären redan är klar tillbakavisas dock av Nevs. För att räta ut en del frågetecken får teknikensvarld.se kontakt med Nevs presstalesperson Mikael Östlund kring vad som gäller om företaget eventuellt tar över konkursboet efter Saab.

 Har ni köpt Saab?

–Vi har lagt ett bud på konkursboet efter Saab. Hur stort budet är vill vi inte gå ut med, det är ingen offentlig uppgift.

 Youngman ryktas ha bjudit fyra miljarder för konkursboet, ligger ert bud där i krokarna?

– Vi förhåller oss bara till vårt bud.

 När bestämde ni er för att ta ge sig in i matchen kring Saab, det hördes ju inte så mycket från ert håll under turerna i somras?

 – Det första, så kallade indikativa budet, lämnade Nevs den 21 januari och ett kompletterande bud lades i februari. Det bindande budet lades den 6 april.

 National Electric Vehicles Sweden antyder om elbilstillverkning. Kommer ni bygga Saabar med elmotorer?

– Jag kan inte kommentera vår affärsplan överhuvudtaget i det här läget. När vi får anledning att berätta mer så kommer vi att göra det, men jag kan inte kommentera det förrän det är klart.

 Vad är kopplingen till Saab?

–Vi är intresserat att ta över Saab, mer kan jag inte säga.