Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER/S / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Dieselgate: Rupert Stadler slipper fängelse

Villkorliga fängelsedomar och böter för Audi-chefer och en ingenjör inblandade i dieselgateskandalen.

Den hittills högst rankade chefen under den så kallade dieselgateskandalen har nu fått sin dom, rapporterar DW. Det är Audis förre vd Rupert Stadler som dömts till ett år och nio månaders villkorlig fängelsedom av en domstol i München, Tyskland. Han ska även betala 1,1 miljoner euro i böter, närmare 13 miljoner kronor.

Volkswagenkoncernens (dit Audi tillhör) manipulerande med dieselbilar uppdagades hösten 2015. I testlabb visade de ett godkänt värde av kväveoxider, men på vägen vid vanlig körning ett helt annat - upp till 40 gånger mer än i labbet.

Rupert Stadler har stått inför rätta sedan 2020 men fram till förra månaden avvisat anklagelser om att han visste att fordon utrustats med fuskanordningar. Rupert Stadler anklagas för att inte ha stoppat försäljningen av de manipulerade bilarna efter att fusket blev känd.

Hans två medåtalade, den tidigare Audi- och Porsche-chefen för motorutveckling Wolfgang Hatz och en tidigare ledande ingenjör som enligt tyska sekretesslagar kallas Giovanni P, dömdes också.

Wolfgang Hatz erkände att han hade hjälpt till att ordna installationen av programvara för utsläppsfusk. Han dömdes till två års villkorlig dom och böter på 400 000 euro (närmare 4,7 miljoner kronor). Audi-ingenjören, som tidigare erkänt, fick 21 månaders villkorlig dom och 50 000 euro (närmare 590 000 kronor) i böter. Detta var de första fällande domarna i Tyskland sedan utsläppsfusket uppdagades.

Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn skulle också ställas inför rätta men hans fall har skjutits upp på obestämd tid på grund av hans dåliga hälsa.

Åklagarmyndigheten och de anklagade kan överklaga fram till den 4 juli.