Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Dieseln tappar kraftigt i Europa

Under årets första sex månader har dieselbilens starka position falnat allt mer.

För bara tre år sedan var dieselbilarna i majoritet sett till nybilsförsäljningen i Europa. Därefter har dieselbilarna blivit allt mer impopulära av både politiker och bilköpare. Dieselbilarnas kommande tid är osäker i och med flertalet storstäders uttalanden om att delvis förbjuda drivmedlet i bilar i framtiden. Det, och dieselgates påverkan, har lett till sämre andrahandsvärde på dieselbilar, vilket har en avskräckande effekt på den stora massan.

– Missnöjet mot dieselbilar sprider sig över hela Europa, skriver Internationella energirådet, IEA.

Under första halvåret 2018 landade dieselandelen av nya bilar sålda i Europa på 36,5 procent, 20 procentenheter mindre än för 6-7 år sedan. Under perioden såldes 3,12 miljoner färre dieselbilar än under samma period 2017, vilket är ett tapp om 16 procent. Första halvåret 2017 låg andelen på 42,5 procent.

I Tyskland var dieselandelen under årets sex första månader låga 31,1 procent vilket kan jämföras med 41,3 procent året innan. I England hade dieselbilarna det ännu tuffare och hamnade under första halvåret på en andel om 30 procent. Motsvarande siffra i Sverige var betydligt högre, omkring 40 procent.

Till följd av att dieselbilarna blir färre på de europeiska vägarna har även försäljningen av drivmedlet minskat. Efterfrågan i augusti i år var 115 000 fat färre per dag än under juli månad samma år.