Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter corona och komponentbrist – nu lamslås bilbranschen igen

För ett år sedan tvingades flera bilfabriker stänga på grund av coronapandemin. Under hösten och vintern bromsade tillgången på halvledare tillverkningen och nu kommer nästa slag: kyla och jordbävningar.

Produktionen av nya bilar bromsades kraftigt förra våren då coronapandemin slog till över hela världen. Under hösten 2020 hämtade biltillverkarna tillbaka en del av förlorad produktion men en brist på halvledare har inneburit att närmare en halv miljon bilar inte har kunnat byggas i vinter.

Bristen på material väntas pågå under hela det första halvåret 2021 och påverka produktionen under hela året. Trots det hoppas bilbranschen att inom två, tre år nå en takt på cirka 100 miljoner nya bilar per år.

Men det finns mer akuta problem än materialbrist och virus att ta hänsyn till.

I Japan tvingas Toyota stoppa produktionen i nio fabriker runt om i landet efter en rad jordbävningar den senaste veckan. Flera underleverantörer har påverkats av jordbävningar och därmed kan bilfabrikerna inte bygga bilar.

Gigafactory 5 i Texas, eller Giga Texas som den också kallas, är under byggnation. Nu ligger hela området under ett täcke av snö, något man inte är riktigt vad vid i området. Foto: Elon Musk / Twitter

Teslas fabrik täckt av snö

Produktionen stoppades den 17 februari och Toyota har inte velat kommentera hur många bilar som inte byggts eller hur länge fabrikerna kommer att påverkas av materialbristen. Närmare hälften av Toyotas totala kapacitet i Japan har påverkats och bland annat berör det modeller som RAV4, C-HR samt flera Lexus-modeller.

På andra sidan jorden, i USA, ställer naturfenomen också till det. Men här är det vanlig vinterkyla som påverkar bilfabrikerna. General Motors har stoppat några skift på grund av kylan och det råder också på vissa håll brist på energi. Det kyliga vädret i landet har påverkat fabriker från söder till norr. 

Även Ford Motor har påverkats av det kyliga vädret och tvingats stänga delar av sin produktion tillfälligt. 

Några av Toyotas anläggningar i Indiana, Kentucky, Mississippi, Texas och West Virginia har stått stilla på grund av kyligt väder. Detsamma har drabbat Nissan, Stellantis, Subaru har också tvingats stanna produktionen.

Teslas Elon Musk har publicerat en bild på fabriksbygget i Texas där hela anläggningen täckts av snö och is.