Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Geometry C.Geometry C.Geometry C.
Geometry C. Foto: Geely

Efter Polestar och Geometry – Geely skapar nytt märke

Nya elbilsmärken som Geely Autos Geometry och Volvo Cars Polestar räcker inte för Geelys ägare Li Shufu. Nu bygger Geely Auto upp ytterligare ett elbilsmärke: Zeekr. Märket ska bygga elbilar i premiumklassen och blir därmed en direkt konkurrent till Polestar och Tesla.

Li Shufu och Geely Holding har inte bara investerat i och köpt på sig bilmärken som Volvo Cars, Daimler, Smart, AB Volvo, Lynk & Co, Proton, Lotus, LCV med flera. Flera av de här bilmärkena har tillåtits att skapa nya varumärken, som till exempel Volvo Cars som startade elbilsmärket Polestar och Geely Auto som startat Geometry.

Nu ska Geely investera i ytterligare ett varumärke: Zeekr. Det meddelade ledningen för Geely under en presskonferens som förutom ett nytt bilmärke handlade mest om det ekonomiska resultatet för 2020.

PROVKÖRNING: Geometry A 

Geometry A vid vår provkörning i Kina sommaren 2019.Geometry A vid vår provkörning i Kina sommaren 2019.Geometry A vid vår provkörning i Kina sommaren 2019.
1 AV 2
Geometry A vid vår provkörning i Kina sommaren 2019.
Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Minskad vinst

Geely förlorade stora summor under coronaåret 2020 och vinsten föll med 32 procent. Geelt Auto sålde förra året 1,32 miljoner bilar, jämfört med en försäljning på 1,36 miljoner bilar 2019 och en prognos för 2021 på 1,53 miljoner bilar.

Trots minskad försäljning ska Geely Auto tillsammans med Geely Holding investera närmare 50 miljarder i det nya elbilsmärket Zeekr. De första bilarna från Zeekr ska lanseras redan under tredje kvartalet 2021 och Zeekr ska utvecklas till ett premiummärke.

Flera andra konkurrerande bilmärken i Kina, så som Great Wall och SAIC, har tidigare visat upp nya elbilsmärken.

Sedan tidigare har Geely Auto varumärket Geometry som har som målsättning att sälja ett tiotal olika typer av elbilar senast 2025.

För ett par veckor sedan lade Geely Auto och Volvo Cars ned planerna på ett samgående. I stället ska Geely Auto och Volvo Cars utöka sitt samarbete. Att Geely Auto nu startar en direkt konkurrent till Volvo Cars inom premiumsegmentet visar på detaljer som kan vara det som låg bakom att fusionen sprack.