Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flera bilhandlare håller öppet till midnatt i dagFlera bilhandlare håller öppet till midnatt i dagFlera bilhandlare håller öppet till midnatt i dag
Flera bilhandlare håller öppet till midnatt i dag

Efter regeringens klimatbonusbesked – bilhandlare håller extraöppet

Med regeringens nya budget presenterad, och beskedet att klimatbonusen för bilar med låga utsläpp tas bort redan i morgon, så håller nu många bilhandlare nattöppet i dag – för att hinna sälja så många bilar som möjligt innan bonusen försvinner.

Att klimatbonusen för bilar med låga utsläpp över tid skulle skrotas var kanske inte särskilt förvånande. En stor andel av de nysålda bilarna i landet har nämligen betingat bonus, och systemet har därför i flera omgångar blivit dyrare än beräknat. 

Det som däremot kanske var överraskande är att beslutet om avskaffande trädde i kraft så snabbt. Från det att det aviserades i går så avskaffas bonussystemet redan i morgon. Och som en följd har nu många bilhandlare extraöppet i kväll, för att hinna sälja så många bonusberättigade bilar som möjligt. Det räcker nämligen med ett påskrivet köpekontrakt för att bonusen ska gälla.

Även bilhandlarjättarna Hedin Bil och Bilia håller extraöppetÄven bilhandlarjättarna Hedin Bil och Bilia håller extraöppetÄven bilhandlarjättarna Hedin Bil och Bilia håller extraöppet
Även bilhandlarjättarna Hedin Bil och Bilia håller extraöppet

Till de som håller extraöppet hör Björkmans Bil, som bland annat säljer Kia i Dalarna, Närke och Västmanland, som håller öppet till klockan 21. Samma klockslag gäller även för Mazda- och Kia-handlarna Torvalla Bil i Stockholmsområdet. Ännu senare kan du komma till Mercedes-handlaren Landrins Bil i Avesta, som håller öppet till 23. Det gäller även BMW-handlarna Bavaria Bil som finns på flera orter i landet. 

Det är också ett flertal återförsäljare som går in fullt och håller extraöppet till midnatt. Hit hör exempelvis RA Motor (Honda, Hyundai) i Uppsala, samt Mobility Motors (Hyundai, Nissan med flera) i Stockholmsregionen, Falun och Skåne och J Bil (Peugeot, Opel, m fl) i Göteborgs- och Stockholmstrakterna.

Storkoncernen Bilia håller extraöppet till 20, och även Hedin Bil meddelar att de håller extraöppet på sina anläggningar, men utan att specificera klockslag.