Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Efter WLTP-stöket – ökad försäljning igen

Volkswagen har fått ordning på sina problem med WLTP-tester av nya bilar – och bra fart i bilhallarna i Tyskland och Frankrike. Det är två anledningar till att bilförsäljningen i Europa ökar igen.

När krav på förbrukningssiffror enligt den nya tuffare mätmetoden WLTP infördes förra hösten hade framför allt Volkswagen svårt att få fram testade bilar. Bilförsäljningen sjönk i hela Europa men i takt med att VW:s märken fick ordning på sina tester har försäljningen återhämtat sig.

Bara i oktober ökade Volkswagen-gruppen sin försäljning med 31 procent i oktober 2019 jämfört med samma månad förra året. Totalt ökade nybilsförsäljningen i Europa med 8,6 procent till 1,21 miljoner sålda bilar under oktober månad. Inom koncernen gick Porsche allra bäst med en ökning på 394 procent.

Renault-gruppen ökade sin försäljning i Europa med 13 procent och FCA-koncernen lyckades tack vare fina siffror från Alfa Romeo öka försäljningen med 2,5 procent.

Lika bra gick det inte för PSA-gruppen där Opels tapp på 27 procent drog ner hela gruppens resultat med 4,9 procent. En förklaring till Opels dåliga försäljning är att storsäljaren Corsa byts ut under hösten och vintern.

Tyskland är den marknad som till störst del ligger bakom den ökade försäljningen. Foto: Volkswagen AG

Det är framför allt i Tyskland och Frankrike som försäljningen tagit fart i höst. I Tyskland ökade nybilsförsäljningen med 13 procent och i Frankrike med 8,7 procent. I Storbritannien påverkar Brexit försäljningen negativt och britterna kunde räkna in en minskning med 6,7 procent.

Totalt har det sålts 13,3 miljoner bilar i Europa hittills i år och trenden är att försäljningen minskar totalt för hela 2019 jämfört med 2018 och analysföretaget LMC Automotive tror att 2020 kommer att bli ett minst lika dåligt år som 2019. Även världens största bilmarknad, Kina, räknar med en minskad nybilsförsäljning 2019 och 2020.