Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nytillverkade bilar på tågtransport vid en bangård i München.
Nytillverkade bilar på tågtransport vid en bangård i München.
Nytillverkade bilar på tågtransport vid en bangård i München.
Nytillverkade bilar på tågtransport vid en bangård i München. Foto: Servickuz / Shutterstock

Ekonomiskt stödpaket till tysk bilindustri

De tyska politikerna vill påskynda framtidens forskning och utveckling inom sin nationella bilindustri. Därför har tyska regeringen tagit beslut om ett statsfinansierat stödpaket på två miljarder euro.

Två miljarder euro, närmare 21 miljarder kronor, har den tyska staten öronmärkt för sin inhemska bilindustri. Målsättningen är att främja satsningar på mer klimatvänliga bilar och robotiseringsprogram, meddelar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till Tysklands näringsdepartement.
Stödprogrammet ska enligt planerna påbörjas 2021 och pågå under tre år. Pengar ska även slussas till forskning och utveckling inom områden som digitaliserade leveranskedjor, 3D-skrivare och mer samarbete inom produktion, för att bygga upp starkare företagskluster.

En av huvudorsakerna till stödpaketets omfattning är rådande ekonomiska situation under pågående coronakris och ingår i ett ännu större stimulanspaket.
Finanspaketet avser att täcka mer än hälften av storföretagens egna satsningar inom området och upp till fyra femtedelar för de mindre företagen och underleverantörerna i samband med satsning på mer klimatvänlig produktion.