Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carlos Tavares Stellantis har lanserat en rad elbilar, bland annat Peugeot e-208 och Fiat 500e som var med i vårt småbilstest nyligen. I bakgrunden syns konkurrenterna Honda e och Renault Zoe.Carlos Tavares Stellantis har lanserat en rad elbilar, bland annat Peugeot e-208 och Fiat 500e som var med i vårt småbilstest nyligen. I bakgrunden syns konkurrenterna Honda e och Renault Zoe.Carlos Tavares Stellantis har lanserat en rad elbilar, bland annat Peugeot e-208 och Fiat 500e som var med i vårt småbilstest nyligen. I bakgrunden syns konkurrenterna Honda e och Renault Zoe.
Carlos Tavares Stellantis har lanserat en rad elbilar, bland annat Peugeot e-208 och Fiat 500e som var med i vårt småbilstest nyligen. I bakgrunden syns konkurrenterna Honda e och Renault Zoe. Foto: Stellantis & Teknikens Värld

”Elektrifiering en teknik vald av politiker, inte av industrin”

Elbilar, elbilar, elbilar. Det är mycket elbilar just nu och mer elbilar kommer att bli. Men det är inte branschen som ligger bakom omställningen, Stellantis vd Carlos Tavares menar att det är politikerna som tryckt på för denna utveckling som enligt honom inte är helt sund.

Runt en tiondel av den europeiska nybilsförsäljningen utgörs av elbilar, men baserat på biltillverkares pressmeddelanden, artiklar i medier och vad som skrivs på forum av olika slag så kan man tro att förhållandet är det omvända, att antalet bensin- och dieselbilar är runt en tiondel av totala försäljningen.

Hur har det blivit så här? Enligt Carlos Tavares, vd för Stellantis (världens fjärde största fordonskoncern med märken som Peugeot, Fiat, Citroën, Alfa Romeo, Jeep med flera), är det inte självvalt av industrin. I stället säger han att det är politikerna som ligger bakom omställningen.

– Det som står klart är att elektrifiering är en teknik vald av politiker, inte av industrin, säger han i en intervju med franska, spanska och tyska medier, enligt branschtidningen Automotive News.

Elbilar så långt ögat kan nå. Samtliga som syns i bild kan du läsa mycket ingående om... om du klickar på bilden.Elbilar så långt ögat kan nå. Samtliga som syns i bild kan du läsa mycket ingående om... om du klickar på bilden.Elbilar så långt ögat kan nå. Samtliga som syns i bild kan du läsa mycket ingående om... om du klickar på bilden.
Elbilar så långt ögat kan nå. Samtliga som syns i bild kan du läsa mycket ingående om... om du klickar på bilden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Enligt jättekoncernens chef, som under många år vad en av de högsta cheferna inom Renault och Nissan (bland annat bakom Carlos Ghosn) och därefter vd för PSA (som senare blev en del av nybildade Stellantis), finns det både miljömässiga och sociala risker med omställningen.

– Baserat på den nuvarande europeiska energimixen behöver en elbil köra 70 000 kilometer för att kompensera för koldioxidavtrycket från tillverkningen av batteriet och för att börja komma ikapp ett lätt hybridfordon, som kostar hälften så mycket som en elbil, säger han.

Att biltillverkarna snabbt måste omvandla sina fabriker och leverantörskedjor för att möta politikernas förslag – om att inom EU förbjuda försäljning av förbränningsmotorer från och med år 2035 – ser han som problematiskt.

– Brutaliteten i denna förändring skapar sociala risker, säger Carlos Tavares.

Den 1 mars i år ska Stellantis presentera en ny och långsiktigt strategisk plan som ska ta koncernen in i framtiden med fortsatt konkurrenskraft och utan att behöva lägga ned europeiska fabriker.