Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mathias Lindgren är bilindustriansvarig på Schaeffler. Vi har pratat med honom och hans kollega Erik Askensjö.Mathias Lindgren är bilindustriansvarig på Schaeffler. Vi har pratat med honom och hans kollega Erik Askensjö.Mathias Lindgren är bilindustriansvarig på Schaeffler. Vi har pratat med honom och hans kollega Erik Askensjö.
Mathias Lindgren är bilindustriansvarig på Schaeffler. Vi har pratat med honom och hans kollega Erik Askensjö. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

”Elbilar blir kanske inte billigare”

Premium Schaeffler är en gigant i bilbranschen, med varumärken som LuK och FAG i portföljen. Sedan 2009 är Schaeffler även största delägare av Continental. Dessutom en stor leverantör av elektriska drivlinor till biltillverkare. Vi känner Nordenchefen Erik Askensjö och bilindustriansvarige Mathias Lindgren på pulsen. 

Schaeffler är kanske inte så kända för gemene man, men i bilbranschen och i underleverantörsledet är de enorma. Och varumärken som FAG, INA och LuK känns säkert igen av många bilintresserade. Man är också en jätte inom elmotorer. 2018 togs ett stort steg när Schaeffler köpte Elmotec, en ledande tillverkare av tillverkningsutrustning för elmotortillverkning. Schaeffler startades 1946 när bröderna Wilhelm och Georg Schaeffler bildade företaget INA för tillverkning av nållager. Efter köp av kullagertillverkaren FAG och kopplingspecialisten LuK bildades Schaeffler Group 2003. 2008 köptes en majoritets­post i Continental, en ägarandel som i dag har minskat till 46 procent. I dag har Schaeffler Group över 80 000 anställda och är verksamma i mer än 50 länder.