Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Iternio

Elbilsappen ABRP uppköpt av Rivian

För många elbilsförare är navigeringsappen A Better Routeplanner ett ovärderligt hjälpmedel. Nu meddelar amerikanska elbilstillverkaren Rivian att man köper det svenska bolaget Iternio som står bakom appen.

Amerikanska Rivian har köpt Sverigebaserade Iternio som står bakom navigeringsappen A Better Routeplanner (ABRP). Rivian kommer att använda appens navigeringsfunktioner i sina egna bilar, men appen kommer även fortsättningsvis att vara tillgänglig och går att använda som vanligt.

– ABRP leder vägen inom reseplanering för elbilar och är en viktig plattform för att driva elomställningen, vilket är anledningen till att det är så viktigt för oss att hålla plattformen öppen för alla, säger Rivians vd RJ Scaringe. Utöver ruttplanering kommer datainsikterna om var det inte finns tillräcklig tillförlitlig laddning att hjälpa oss att strategiskt planera var vi prioriterar att bygga vårt Rivian Adventure Network.

För många elbilsförare är ABRP en bra hjälp på långresa med elbil. Genom att ange vilken bilmodell man kör och vart man ska kan man med appens hjälp få en detaljerad resplan med rekommenderade laddstopp.

ABRP utvecklades av Iternios vd och grundare Bo Lincoln. Det startade som ett hobbyprojekt efter att Bo köpt en Tesla och ville ha ett bättre sätt att planera sina resor.

– ABRP kommer att fortsätta att vara vad det är idag – ett viktigt verktyg för alla befintliga och framtida elfordonsförare och för alla märken och laddningsnätverk. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med alla fordonstillverkare som vill förbättra ABRP-upplevelsen i sina fordon och för sina ägare, för att få mer och bättre live fordonsdata och bilintegrationer, säger Bo Lincoln.