Foto: Glenn Lindberg, David Thunander

Elbilskonsortium sägs köpa Saab – affären klar?

En lång och segdragen process kan nu vara över. Enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 Väst köper elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden Saabs konkursbo. Prislapp: omkring 1,5 miljarder kronor.

 Just NEVS utropas i dag som köpare av konkursboet, detta enligt källor till Sveriges Radio P4 Väst.

 Men från konkursförvaltaren är det locket på, så även från NEVS styrelseordförande Karl-Erling Trogen (bilden till höger). Sistnämnda har tidigare varit vd för Volvo Lastvagnar.

 National Electric Vehicles Sweden är majoritetägt av Hong Kong-baserade National Modern Energy Holdings Ltd som främst sysslar med alternativa energikällor för Kina. Övriga 49 procent i NEVS ägs att det japanska investmentbolaget Sun Investment LLC som satsar sina pengar i miljötekniska projekt av olika slag.

 För en kort tid sedan lanserade NEVS en svensk webbsida där Saab omnämns på ett sätt som kan tolkas som att de har förvärvat konkursboet. De uppges betala mellan 1,5 och 1,8 miljarder kronor för att ta över det som en gång var Saab Automobile.

Tidigare i dag intervjuades Trollhättans stadsdirektör Annika Wennerblom av media. Då sa hon att konkursförvaltaren avslutat arbetet med Saab-affären och kommit fram till ett resultat. Under senare delen av förmiddagen ångrade hon sitt uttalande. Trollhättans stads informationschef, Peter Asp, säger till TT att det var hennes egna spekulationer hon uttalade under morgonen.

– Hon sa vad hon trodde, det var orutinerat och hon kanske blev stressad av att bli uppringt av journalister, säger han.

 Saab Automobile gick i konkurs 19 december 2011 efter att Victor Muller kämpat för företagets överlevnad under två års tid.